Helyszín

A konferencia színhelye: Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, 6722 Szeged, Egyetem u. 2.   

Szeretettel köszöntjük Szegeden, a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének helyszínén!

A 2017. június 1-je és 3-a között megrendezett nagygyűlésen a tágan értelmezett lélektan és a számtalan kapcsolódó tudományterület képviselői közül mintegy négyszáz résztvevőt várunk.  Az idei házigazda a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete lesz.

Személyes tér – közös világ” a választott mottó, utal arra a látszólagos ellentmondásra, ami az egyéni életutak és terek személyessége és a közösségi, társadalmi élet kollektív megélése és felelőssége között húzódik. Közös, globális világunk egyik legnagyobb kihívása a környezet megóvásának örökké aktuális kérdése. A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy a UI GreenMetric Ranking of World Universities rangsor alapján Magyarország legzöldebb egyeteme, így a rendezvény megvalósításának minden állomásában, az idei központi téma kiválasztásától a konferenciatáska összeállításán át a vendégek szállításáig igyekezetünk ezt kérdést a legkomolyabban venni.

kep1

Szeged sétálóutcája, a Kárász utca - Fotó: Rácz Erzsébet

Szeged a „Napfény városa”

Szeged 162 621 lakosával Magyarország harmadik legnépesebb városa, a dél-alföldi régió természetes központja, 1921 óta egyetemi város. Szegedet szokták a napfény városának is nevezni a napsütéses órák magas száma miatt, ezért is választottuk a napsárga színt a nagygyűlés egyik szimbólumának. Szeged egyszerre régi és modern város: bár ősidők óta lakott a Tisza és a Maros torkolatával szemközti terület, az 1879-es nagy tiszai árvíz előtti időből kevés épület maradt fenn, Szegeden épp ezért nincsenek girbegurba, szűk utcák vagy szabálytalan elrendezésű terek: a modern város a rajzasztalon született, utcái szellősek, egyenesek, szabályosak. A város a Tisza két partján terül el; a nagyobbik, jobbparti részen található – szervesen belesimulva a Belváros hangulatába – az egyetemi épületek többsége. Ezek közül kiemelnénk a Dóm teret és környékét, ahol a Fogadalmi templom köré építették fel a természettudomány templomát, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert egykori kutatólaboratóriumának is otthont adó Orvosi Vegytani Intézetet. 

kep2

Szegedi látkép - Fotó: Rácz Erzsébet

A Bölcsészettudományi Kar a hazai szellemi élet sok kiválóságának képzőhelye volt; itt tanult többek között József Attila (elbocsátása közismert tény), később Radnóti Miklós (ő elvégezte 1930 és 1934 között a magyar-francia szakot). Az országos jelentőségű intézmény a mai napig meghatározó a humán tudományosságban, kiemelkedő és egyedi teljesítményeket produkál például az altajisztika vagy a vallástudomány területén. 

kep3

A Bölcsészettudományi Kar főépülete - Fotó: Rácz Erzsébet

A mai szegedi pszichológusképzés gyökerei az 1929-ben megalapított és Várkonyi Hildebrand Dezső által vezetett Pedagógiai Lélektani Intézetig nyúlnak vissza. Az elmúlt közel kilenc évtized viharait és változásait felsorolni hosszú lenne, az egyetemtörténet iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk a nyolcvanadik évfordulóra megjelent kötetünket. Jelenleg a bolognai rendszernek megfelelő alapképzés mellett három mesterképzési szakirány és két posztgraduális szakképzés működik. Büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink az országos megmérettetéseken rendszeresen a legjobbak között szerepelnek, és mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így legyen. Szintén büszkék vagyunk arra, hogy hallgatóink nemcsak tanulmányi téren jeleskednek, hanem sokan közülük tehetségesek művészeti és más kreatív területeken is. Ennek jegyében a konferenciára diákok készítik a termekben az asztalokon elhelyezett virág kompozíciókat.

A 2017-es nagygyűlés két fő és két kiegészítő helyszínen fog zajlani. A szekciók a Bölcsészettudományi Kar főépületének kiemelt termeiben lesznek (Egyetem u. 2.), míg a megnyitó és a díszelőadások a szomszédos József Attila Tanulmányi és Információs Központ (JATIK) impozáns Kongresszusi termében kerülnek megrendezésre (Ady tér 10.). Mindkét helyszínen több önkéntes fogja segíteni a tájékozódást, akik minden felmerülő kérdésre készséggel válaszolnak. 

kep4

A TIK Kongresszusi Terme - Fotó: SZTE

Fogadás

A csütörtök esti állófogadást az SZTE Rektori Hivatalának II. emeleti Dísztermében rendezzük meg (Dugonics tér 13.), ahová az eljutást egy egészen sajátos és remélhetőleg emlékezetes módon is lehetővé tesszük: 18 órakor a Bölcsészkarhoz legközelebb eső villamosmegállóból (Vitéz u.) a Szegedi Közlekedési Kft. 113 éves nosztalgiavillamosával fogunk a vasútállomás érintésével eljutni. A nosztalgia villamos program keretében a résztvevők megtekinthetik a járműből a város nevezetességeit, hangulatos idegenvezetéssel.  A kocsin a férőhelyek száma korlátozott, ezért ha részt szeretnének venni az időutazásban, érjenek oda az indulási időpont előtt! 

kep5

Nosztalgiavillamos a Bölcsészkarnál - fotó: Kékesi Márk

Bankett

Péntek este 19 órától a Szeged határában található Fehértói Halászcsárdában várjuk Önöket a nagygyűlés bankettjén. A szegeden megkerülhetetlen és kihagyhatatlan a tiszai halászlét bográcsban szolgálják föl a vendégeknek, majd az igen bőséges svédasztalos kínálatból (például rántott kerti zöldségek, ponty szeletek szegediesen, csongrádi töltött pulyka rolád, mézes sörben pácolt kemencés sertés csülök Pékné módra, vörösboros marhalábszár pörkölt) fogyaszthatnak. A vacsora alatt Csicsó Győző prímás és zenekara játszik, huszonegy órától pedig a zenei sokszínűség jegyében igyekszünk mindenkinek a kedvébe járni, és megteremteni azt a zenés-táncos hangulatot, ami minden valamire való konferencia esszenciája és amelyet hosszú ideig megőrzünk és emlegetünk – csakúgy, mint a helyszínen fellépő tűzzsonglőrök látványos produkcióját. A helyszínre – a környezettudatosság és a közösségépítés jegyében – a Bölcsészkartól 18 órától autóbuszos különjáratok indulnak, majd 20 órától egészen éjfélig óránként a Belváros több fontos pontját érintő körjáratokkal szállítjuk haza a vendégeket. 

kep6

A péntek esti bankett helyszíne - fotó: Fehértói Halászcsárda

After-party

Szombat délután a konferencia hivatalos programja véget ér, de mindenkit szeretettel várunk este héttől a Grand Caféba, Szeged művészmozijába (Deák Ferenc u. 18.) ahol a nagygyűlés karszalagjával ingyenes lesz a belépés a szombat esti zenés-táncos programra. Ezzel a félhivatalos programmal zárjuk az MPT idei vándorgyűlését. 

kep7

Kilátás a Grand Caféból - Fotó: Lukács Ádám

Reméljük, sikerül elérnünk, hogy otthon érezzék magukat Szegeden. Bármilyen probléma esetén forduljanak a szervezőkhöz bizalommal. Mindenkinek nagyon jó tanácskozást és kellemes találkozásokat kívánunk!

Szeged, 2017. május 5.

Szabó Éva, a szervezőbizottság elnöke

Kékesi Márk, a szervezőbizottság titkára

 

MAGYAR PSZICHOLÓGIAI TÁRSASÁG XXVI. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS NAGYGYŰLÉSE